Ahad, 4 April 2010

F1 2010 practice session-panning

kali ni post gambar kereta lak. banyak jugak yang aku dpt capture, cuma nak process gambar tu, tak ada masa pulak. sibuk siapkan gambar wedding yang kena deliver dlm 2-3 mgg lagi ni.

panning skill ni mmg aku tak pandai sgt. kena betul timing dan mmg kena practice. kalau tak, mmg tak jadi. kalau baru2 lagi nak panning, dinasihat jgn la terus buat utk kereta F1. laju sgt beb! test la kereta kat jalanraya dulu

macam gambar ni, aku gunakan shutter speed around 1/160 sebab kereta ni tengah laju. cara nak panningnya senang dari segi mata, tapi susah dari segi teknik.
1. setkan camera kat continuous focus (AF-C)
2. half press shutter utk lock focus
3. ikut movement kereta sambil half press
4. press shutter bila dah sampai moment yg korang rasa best

cuba la sampai berjaya dan selalu tgk balik gambar yg dah diambil. kalau rasa hebat dah, slowkan lagi shutter tu 1/100 ke, 1/80 ke supaya background akan nampak lebih blur.

contoh lagi...


tgk tu..siap ada api lagi. hahahaha....

3 ulasan:

kulop ludin berkata...

bagus tips ni mike...
leh teman belajor2...
sesenang lawat blog teman yang idak seberapa...
http://aku-dan-photography.blogspot.com/

yusri berkata...

thanks bro..tips aku ni tak seberapa sgt. share mcmana yang aku selalu buat je. aku dah tengok blog mike...best juge!

Helmy Anuar berkata...

tq for tips